Care tine azi de 6?

Posted on 15th October 2013 in Generale

Uimit fiind de modul in care un antrenor de nationala cu pretentii de calificare la mondiale (n.r. Romania) intelege ideea de a ataca o echipa cu pretentii cel mult la mancare (n.r. Andorra), respectiv cu 4 fundasi de meserie si cu 2 inchizatori, toti avand totusi un profil ofensiv… pe Facebook, privesc cu un amestec de stupoare si amaraciune la speculatiile din presa legate de o posibila formula ultra-ofensiva aliniata de Romania impotriva Estoniei. In primul rand, formula „foarte ofensiva” prognozata include aceiasi 6 oameni defensivi, plus portarul. Adica otravim berea si ardem gazonul, ne cantonam bine in jumatatea proprie, unde ne propunem sa avem o posesie superioara a balonului si mergem pe strategia super-ultra-ofensiva prin care obtinem cumva, de undeva, de la cineva niste lovituri libere de prin marginea careului si apoi baga Maxim un 6-6 de la zaruri direct pe capul lui Goe, care cu un procentaj de „macar 90% la finalizare” (citat din 3,14tzurca) gaureste plasa esticilor de macar 5 ori si tzaca-paca, se vede barajul. Portile de fier – 5, ca atatea ne trebuie. Ce n-am putut face cu periculoasa echipa a Andorrei vom face cu siguranta cu umila echipa a Est_One-iei, care e numa’ una.

Explicatia sperantei s-ar putea gasi in cuvintele de dragoste care i-au fost adresate lui Piturca de-a lungul timpului, pentru modul minunat in care a stiut el sa apere aceasta tara de problemele generate de posibilele calificari ale nationalei la diverse turnee finale. De felul in care a stiut el sa mobilizeze echipa pentru a nu pierde la scor mare in fata Turciei pe propriul teren, de modul in care a oferit mereu declaratii pline de lipsa de optimism, ce denota un creier odihnit, pregatit doar pentru permutari de doua defensive luate cate una, alcatuiri de echipe de start pe care le inteleg si apreciaza cu adevarat doar adversarii nostri, precum si schimbari minunate de jucatori pe care se tem pana si arbitrii sa le valideze, fiindca sensul lor este dincolo de capacitatile de intelegere ale acestui mic colt de galaxie.

Indraznesc sa-i arunc selectionerului manusa (cea a portarului advers care i-a trimis demult o degajare in ceafa, de unde mingea a zburat direct in ate), provocandu-l sa-si imagineze cum ar fi fost daca ar fi declarat pe fata acum 2-3 zile ca vrea sa faca scor cu Estonia si sa cheme publicul alaturi de echipa sa incurajeze aceasta tentativa. Elementar imposibil, dragul meu Watson. Ar fi insemnat sa-si asume un risc personal, cel de a iesi la lupta. Un nonsens de genul gestului facut de Fatih Terim, care l-a umilit pe-al nostru doar din priviri si-acum lupta cu o armata mult mai slaba impotriva vicecampioanei mondiale, dar cu sanse considerabile.
Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi fost sa fim noi in locul Turciei azi, in ce nisip fin de Mamaia mai ascundea al nostru struto-selectioner capul, dupa ce in prealabil ar fi asteptat cuminte sa-i fie retezat cu o petala subtire de lalea neagra.

Indraznesc sa intru in detalii si sa sugerez sa pariati linistit pe faptul ca Romania va juca la 1-0 (cu speranta ca va oferi cineva o cota mai mare de 1), iar un 2-0 de va fi, va fi doar mana destinului sau piciorul unui adversar. La 2-0 oricum, ne vom retrage in aparare ca nu cumva sa le dam estonienilor vreo sansa de a si-i pune in valoare calitatile de ronalzi sau neymari si sa ne putem ruga linisit la liniuta de 16m ca portocaliii sa-si faca treaba, ca sa putem comunica si noi in continuare cu fotbalul mare.

Dar sa nu fim negativi. Sa ne bucuram de faptul ca avem si lucruri foarte previzibile in vremurile astea tumultoase. Iti ofera un sentiment de siguranta greu de egalat.

In concluzie, speranta noastra de astazi se va baza aproape exclusiv pe norocul deja celebru al lui selectionerului in meciurile importante si cu un gust puternic si amarui la inaintare sa respectam proverbul „cu un baraj, toti suntem datori!”. Mai departe, Dumnezeu cu mila! :)

comments: 0 »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>